Τα πιο γνωστά προβλήματα των δρομέων

Το τρέξιμο είναι ένας υπέροχος τρόπος για να κρατηθείς σε φόρμα, να καθαρίσεις το μυαλό σου και να ανακαλύψεις τα όριά σου. Ωστόσο, ακόμα και οι πιο έμπειροι δρομείς συναντούν προβλήματα που μπορούν να επηρεάσουν την απόδοσή τους ή ακόμα και να τους βγάλουν εκτός δράσης για καιρό.

Από ενοχλήσεις στις θηλές και πόνους στα γόνατα μέχρι κάλους και χτυπημένα νύχια, αυτά τα μικρά (ή και μεγάλα) θέματα είναι μέρος της δρομικής καθημερινότητας. Το σημαντικό είναι να τα γνωρίζεις, να τα προλαμβάνεις και – όταν χρειάζεται – να απευθύνεσαι στους ειδικούς.

  • Πόνος στις θηλές

    Αν έχεις νιώσει κάψιμο ή τσούξιμο στις θηλές κατά τη διάρκεια ή μετά από μια μεγάλη διαδρομή, δεν είσαι μόνος. Είναι ένα αρκετά συχνό και ενοχλητικό φαινόμενο που επηρεάζει άντρες και γυναίκες – ειδικά σε μεγάλες αποστάσεις ή αγώνες. Η απάντηση είναι απλή και συχνά παραβλέπεται: το τρίψιμο των ρούχων με το δέρμα.

    Κατά τη διάρκεια του τρεξίματος, η συνεχείς τριβή του υφάσματος πάνω στο δέρμα δημιουργεί αυτό το πρόβλημα. Οι θηλές είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο σημείο και, όταν τρίβονται για ώρα, μπορεί να ερεθιστούν, να πονέσουν, ακόμα και να ματώσουν. Η κατάσταση χειροτερεύει με τον ιδρώτα, που μαλακώνει το δέρμα και αυξάνει την τριβή.

    Λύσεις

    • Βαζελίνη στις θηλές πριν από κάθε τρέξιμο (πρόληψη)
    • Ταινία πάνω στις θηλές για αποφυγή τριβής (πρόληψη)
    • Απόφυγε τα βαμβακερά ρούχα, εντίνουν το πρόβλημα (πρόληψη)
    • Αφού τελειώσετε την άσκηση και τον μπάνιο σας μπορείτε να βάλετε μια ειδική αλλοιφή για πόνο στις θηλές (nipple cream). Χρησιμοποιείται κυρίως από γυναίκες που θηλλάζουν. Οσο περίεργο και να ακούγεται είναι μια λύση για να μειωθεί ο πόνος μετά την άσκηση άμεσα.
  • Μυρωδιά αμμωνίας στον ιδρώτα

    Η μυρωδιά και η σύσταση των υγρών που αποβάλλει το σώμα μας, όπως ο ιδρώτας, μπορούν να αποκαλύψουν σημαντικά στοιχεία για την κατάσταση της υγείας μας. Για παράδειγμα, η μυρωδιά αμμωνίας στον ιδρώτα συχνά υποδηλώνει ότι ο οργανισμός δεν λαμβάνει την απαραίτητη ενέργεια από τη διατροφή. Κατά τη διάρκεια της έντονης σωματικής άσκησης, ο οργανισμός βασίζεται κυρίως στους υδατάνθρακες για ενέργεια. Όταν όμως τα αποθέματα υδατανθράκων είναι ανεπαρκή – συχνά λόγω διατροφής χαμηλής σε υδατάνθρακες και υψηλής σε πρωτεΐνες – το σώμα αρχίζει να διασπά τις πρωτεΐνες για να καλύψει τις ενεργειακές του ανάγκες. Η διάσπαση αυτή παράγει αμμωνία, την οποία το συκώτι συνήθως μετατρέπει σε ουρία για να αποβληθεί από τα νεφρά μέσω των ούρων. Αν όμως παραχθεί υπερβολική ποσότητα αμμωνίας, το σώμα τη διοχετεύει και μέσω του ιδρώτα, προκαλώντας τη χαρακτηριστική οσμή.

    Η μυρωδιά αμμωνίας στον ιδρώτα είναι πιο συχνή σε άτομα που ακολουθούν δίαιτες με χαμηλούς υδατάνθρακες ή σε όσους ασκούνται έντονα και καθημερινά, όπως οι δρομείς μεγάλων αποστάσεων. Επιπλέον, η αφυδάτωση μπορεί να εντείνει αυτή τη μυρωδιά, καθώς κάνει τον ιδρώτα πιο συμπυκνωμένο. Αν η αύξηση της πρόσληψης υδατανθράκων δεν αρκεί για να περιορίσει τη μυρωδιά, αυτό μπορεί να υποδηλώνει δυσλειτουργία του ήπατος ή των νεφρών, αφού αυτοί οι δύο βασικοί αποτοξινωτικοί μηχανισμοί του οργανισμού ενδέχεται να μην επεξεργάζονται επαρκώς την περίσσεια αμμωνίας. Σε τέτοιες περιπτώσεις, καλό είναι να ζητηθεί ιατρική συμβουλή.

    Λύσεις

    • Προσθήκη υδατανθράκων στην διατροφή
    • Καλύτερη ενυδάτωση
    • Επικοινωνήστε με ένα διαιτολογο για να βρείτε την καλύτερη λύση για εσας. Ισως να μην φταίει η έλλειψη υδατανθράκων.
  • Πόνοι στα γόνατα

    Ίσως ο πιο συχνός πονος στους δρομείς. Δεν υπάρχει δρομέας στον κόσμο που να μην έχει πονέσει στο γόνατο κάποια στιγμη. Μην παραξευτείτε αν αρχισουν να πονάνε αλλα μην το αφήσετε στην τύχη του.

    Λύσεις

    Επισκεφτείτε ένα ορθοπεδικό γιατρό, περιγράψτε το πρόβλημα και θα σας βρεί τη λύση. Αυτή μπορεί να είναι ξεκούραση, κάποια άσκηση ενδυνάμωσης καποιου περιφερειακού μυ ή φυσιοθεραπείες.

    Αν ο πόνος είναι πολύ έντονος, χωρίς δεύτερη σκέψη επισκεπτόμαστε το γιατρό. Αν πάλι είναι πιο ήπιος και δεν πονάει πάντα, καλο θα ήταν δείτε αν φταιει ο τροπος τρεξίματος. Δοκιμάστε να σηκώσετε τα γονατα σας λίγο πιο ψηλα κατα τη διαρκεια της άσκησης, όχι πολύ ψηλά γιατί δεν θα μπορείτε να τρέξετε. Αν αυτό σας μειώσει τον πόνο τότε ίσως να γλιτώσετε την επισκεψη στον γιατρό. Οποτε σε κάθε άσκηση σας θα πρέπει πιο συνειδητά να ελέγχετε τα πόδια σας και τον τρόπο που πατάνε στο έδαφος, υπάρχουν αρκέτες δρομικές ασκήσεις (π.χ. A skips) που βοηθούν σε αυτό και για τις οποιες θα αναφερθούμε στο μέλλον.

    Παρόλαυτα, η επισκεψη σε ένα ειδικό είναι η πιο σοφή επιλογή.

  • Πόνοι στις πατούσες

    Οι πονοι στις πατούσες είναι πολύ σύνηθες πρόβλημα, μιας και η πατούσες μας δέχονται τις περισσότερες δυναμεις καθως τρέχουμε. Υπάρχουν πολλα προβληματα που μπορεί να εμφανιστούν, με πιο γνωστά:

    • φλεγμονη πελματιαία απονεύρωση
    • άκανθο πτέρνα

    Tα δυο αυτά προβλήματα πρεπει να διαγνωστούν από ένα γιατρό ή ακομά και με χρήση ακτινογραφιας (στην περίπτωση της ακάνθου).

    Λύσεις

    Επισκεφτείτε ένα ορθοπεδικό γιατρό και αυτός θα σας συστήσει τα επόμενα βήματα, είτε αυτά είναι ακτινογραφίες είτε κάτι άλλο. Δύσκολο να γίνει κάποια διαγνώση χωρις την συμβουλή του γιατρού και καλό θα ήταν να μην μπείτε στη διαδικασία αυτη. Μιας και ζουμε στην περίοδο που το "AI" μεσουρανεί, θα πρότεινα να μην εμπειστευτούμε τι λέει ούτε αυτό. Δεδομένουν οτι δεν εχει εκπαιδευτεί σε πραγματικά ιατρικά δεδομένα, αλλά σε δεδομένα που βρίσκονται στο διαδίκτυο.

  • Σπασμένα ή χτυπημένα νύχια

    Αν δεν τρέχετε πάρα πολύ δεν θα το αποκτήσετε ποτέ (ευτυχώς για εσας). Πολλοί δρομείς τα θεωρούν παράσημα γιατί τα αποκτάς μετά από πάρα πολύ προπόνηση και κατεπεκταση καταπόνηση των ποδιών.

    Λύσεις

    Ένα ειδικός ποδολόγος θα μπορέσει να σας καθοδηγήσει για το τι πρέπει να κάνετε. Σε πολλές περιπτώσεις θα σας διορθώσουν αυτοί το πρόβλημα ή απλά θα πρέπει να περιμένετε και θα θεραπευτουν μόνο τους.

  • Κάλοι στα πέλματα

    Κάλους αποκτούμε από την χρήση κακών παπουτσιών, μεγάλης καταπόνησης είτε είμαστε δρομείς είτε όχι. Για παράδειγμα οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να έχουν κάλους λόγω των παπουτσιών με ψηλα τακουνια.

    Λύσεις

    Οι ποδολόγοι είναι οι κατάλληλοι άνθρωποι για αυτό το πρόβλημα. Η θεραπεία πονάει λίγο και για 1-2 μέρες (ίσως και παραπάνω) δεν θα μπορείτε να τρέξετε, αλλα μετά θα είστε σαν καινούργοι.

Συμπέρασμα

Όσο περισσότερο τρέχουμε, τόσο πιο καλά γνωρίζουμε το σώμα μας – και τα σημάδια που μας δίνει. Το κλειδί είναι να μην αγνοούμε τους πόνους, όσο μικροί κι αν φαίνονται, και να επενδύουμε στην πρόληψη, τη σωστή εξοπλισμό και τη σωστή ενημέρωση. Κανένα πρόβλημα δεν είναι ντροπή και σίγουρα δεν είσαι ο μόνος που το έχει περάσει. Τρέξε έξυπνα, φρόντισε το σώμα σου και απόλαυσε κάθε χιλιόμετρο!

Καλή προπόνηση — και καλά χιλιόμετρα!